De eGym punten-activiteit en trainingseffect worden meetbaar

Wie aan het trainen slaat, traint gewoonlijk op verschillende aspecten, zoals bv. uithoudingsvermogen en kracht en dan nog niet altijd met dezelfde intensiteit. Dat maakt het moeilijk om te achterhalen welke activiteit nu welke bijdrage levert aan de gezondheid of de conditie. Wat is beter? Kracht of uithoudingsvermogen? En hoeveel training is er vereist om er permanent op vooruit te gaan?

Dat is waar de eGym punten van pas komen. U kunt er uw trainingsprogressie en het daaruit resulterende gezondheidsvoordeel eenvoudig mee inschatten.

De punten komen één op één overeen met een parameter die oorspronkelijk uit de intensive care afkomstig is – het metabool equivalent (metabolic equivalent of task: MET) of MET-minuten. Deze eenheid van stofwisseling geeft het energieverbruik van het lichaam per minuut belasting weer.

Hoeveel energie er verbruikt wordt, dus hoeveel eGym punten er verdiend worden, hangt enerzijds af van elk individu (lichaamsgewicht, geslacht, persoonlijke prestatiecapaciteit) en anderzijds van de prestatie die in de training geleverd wordt (soort oefening, verzet gewicht, duur, intensiteit …). Elke kilogram en elke herhaling telt!

Waar staat 1 eGym punt voor?

1 eGym punt…

staat voor de hoeveelheid energie die uw lichaam tijdens ongeveer één minuut ’stilzitten‘ verbruikt. Meerdere punten betekenen een veelvoud van dit energieverbruik.

Bij iedereen komt dat overeen met een andere absolute hoeveelheid calorieën, afhankelijk van het lichaamsgewicht. Als je je eGym punten in uren omrekent – delen door 60 dus – en vermenigvuldigt met je lichaamsgewicht, weet je hoeveel calorieën je verbruikt hebt. Voorbeeld van iemand van 70 kg: 300 punten / 60 = 5 maal 70 kg = 350 calorieën

Hoe verdient u eGym punten?

U verdient 10 eGym punten…

wanneer u 1 minuut lang een activiteit uitoefent die voor het lichaam 10 keer intensiever is dan stilzitten, bv. voetbal spelen of lichte krachttraining.

OF

wanneer u 2 minuten lang een activiteit uitoefent die voor het lichaam 5 keer intensiever is dan stilzitten, bv. snelwandelen of rustig fietsen.

OF

wanneer u ca. 10 push-ups doet.

Kunt u ook eGym punten verliezen?

Ja. Net zoals het effect van een training op een gegeven moment uitdooft, gaan ook de eGym punten na 4 weken verloren. Teren op oude prestaties heeft hier dus geen zin!

Uit studies is gebleken dat 60 minuten gemiddelde intensiteit per week – wat overeenkomt met 200 eGym punten – al enkele gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Om de grote volksziekten zoals overgewicht, hoge bloeddruk enz. succesvol tegen te gaan, raadt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) echter een activiteitsniveau van 500 eGym punten (MET-minuten) per week aan. Dat staat gelijk aan ca. 150 minuten wandelen of 4 rondjes in de eGym cirkel.

De onderzoekers hebben bij dit activiteitsniveau de optimale verhouding tussen gezondheidsvoordeel en benodigde tijd in het oog gehouden.

Hoe meer u zich echter inspant, des te meer gezondheidsvoordelen u hebt.

De studies tonen bovendien aan dat het eigenlijk niet uitmaakt welke vorm van training u kiest. Enkel de totale hoeveelheid verbruikte energie is van belang – de verdiende eGym punten dus. Zij het via krachttraining of uithoudingsvermogen, alle onderzochte proefpersonen uit de studie vertoonden een verbetering van de cholesterol- en bloedsuikerspiegel, konden hun bloeddruk doen dalen en hadden hormonen en transmitterstoffen in het bloed die essentieel zijn voor de gezondheid. Daarmee biedt elke vorm van activiteit bescherming tegen hart- en vaatziekten, diabetes type II en zelfs kanker.

Zelfs bij een geringe hoeveelheid lichamelijke inspanning zijn er al enkele gezondheidsvoordelen merkbaar. Zo verbetert bv. de slaapkwaliteit al bij slechts 200 eGym punten per week. Voor andere effecten is er dan weer een duidelijk grotere inspanning nodig. Zo daalt het risico op kanker pas vanaf een activiteitsniveau van meer dan 1000 eGym punten per week.

Welk effect uw training precies op uw gezondheid heeft, dat vindt u in onze Fitness App. Afhankelijk van uw activiteitsniveau ziet u welk concreet voordeel uw training tot dusver al heeft opgeleverd. Let op! Deze nieuwe puntenberekening start vanaf april 2016.

Veel plezier bij het punten verzamelen en gezonder worden!

Uw eCoach


Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s