eGym analyse: De ‚biologische leeftijd‘ van kracht

Wat is de biologische leeftijd van kracht?
De biologische leeftijd toont hoe fitnessers zich qua spieren verhouden tot de typische gemiddelde waarden van hun echte leeftijd. De geleverde maximale isometrische krachtprestatie aan een eGym-toestel wordt dus vergeleken met de beschikbare gegevens van verschillende leeftijdsgroepen.
Of, anders gezegd: indien bijvoorbeeld een 50-jarige een prestatie neerzet, die overeenkomt met het gemiddelde van alle 45-jarige gebruikers, dan is het resultaat een jongere biologische leeftijd: 45 jaar. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde: een slecht getrainde 30-jarige, die slechts de gemiddelde maximale isometrische krachtprestatie neerzet van alle 40-jarigen in de eGym-database, is biologisch gezien dan ook al 40 jaar oud.

Wat is de beste biologische leeftijd?
De best bereikbare biologische leeftijd is 21 jaar, want de mens beleeft – biologisch gezien – zijn vitaal hoogtepunt op ca. 21 jaar. Op dat moment zijn de prestatiecapaciteit van de organen en hun aanpassings- en regeneratievermogen op hun grootst. Vanaf dan gaat het helaas bergaf. Wie echter regelmatig zijn spieren en zijn hart traint, kan dit proces serieus vertragen!

Hoe kan ik mijn biologische leeftijd positief veranderen?
Niet enkel de resultaten van de afzonderlijke krachttesten per toestel vormen de basis voor de biologische leeftijd van eGym, maar ook de verhouding tussen kracht en lichaamsgewicht is van cruciaal belang. Want als twee mannen aan de chest press een maximale isometrische krachtwaarde van 80 kg bereiken en de ene man weegt 160 kg, terwijl de andere slechts 80 kg weegt, dan is er sprake van een groot verschil. De man van 80 kg kan zijn lichaamsgewicht omhoog duwen, de andere slechts de helft van zijn lichaamsgewicht.
Wie zijn lichaamsgewicht beter onder controle kan houden, leeft dus gezonder of beter. Sportwetenschappelijk uitgedrukt: des te hoger de ‚relatieve maximale isometrische kracht‘, des te beter het presterend vermogen.
Er zijn dus twee manieren om je biologische leeftijd van kracht te verbeteren:

  • een grotere maximale isometrische krachtwaarde aan elk eGym toestel bereiken – zonder aan lichaamsgewicht te winnen
  • je lichaamsgewicht verlagen – zonder aan kracht in te boeten

Welke toestellen tellen voor welk lichaamsdeel?

  • Bovenlichaam: chest press, seated row, lat pulldown, shoulder press, biceps, triceps, butterfly, butterfly reverse
  • Romp: abdominal crunch, backextension, rotary torso, glute, abductor, adductor
  • Benen: leg press, leg extension, leg curl, calf press

Wat heeft de biologische leeftijd van eGym te maken met je echte celleeftijd?
Onderzoekers ontdekken steeds meer hoe belangrijk spieren voor het hele organisme zijn. Wie zijn spieren beweegt, heeft veel hormonen en transmitterstoffen in het bloed zitten die de conditie van alle lichaamscellen stimuleren en je jong houden. Sommige gewoontes, zoals roken, veel vlees eten of dagelijks alcohol drinken doen cellen daarentegen sneller oud worden.
Wie echter regelmatig zijn spieren traint, wordt niet enkel sterker en krijgt niet enkel een wasbordje, maar beschermt zijn cellen ook tegen het verouderingsproces. Naast regelmatig trainen is vooral ook met de juiste intensiteit trainen belangrijk bij krachttraining. Want slechts zo krijgen de spieren de doeltreffende prikkel om de belangrijkste transmitterstoffen af te geven.
Wie in de eGym-cirkel traint, moet daarom de krachtmeting niet overslaan. Want daarmee kan ook de ideale trainingsbelasting berekend worden.

Deze analyse is enkel mogelijk in combinatie met het gebruik van de eGym toestellen en consulteerbaar in de eGym leden-app. Hier vindt u de link om de eGym-app te downloaden:

En nu volle kracht vooruit! Zo ziet u waar u werkelijk staat.
Je eCoach


Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s