De eGym activiteitenniveau’s – Indicator van je condititie

Hoeveel training is genoeg? De eGym activiteitsniveaus vormen een nieuwe trainingsevaluatie in de eGym Fitness App en zijn een simpele manier om te volgen welk effect je training heeft op je conditie en je gezondheid.

„Om je conditie te verbeteren, moet je minimaal tweemaal per week trainen!“ Iedereen kent deze mythe, maar klopt hij wel? En wat als je slechts één keer per week traint? En nog een vraag die zich laat stellen: „Hoe lang moet ik per trainingsonderdeel trainen om mijn doelstelling te bereiken: 5, 30, 60 of 90 minuten?”

Wie de eGym activiteitsniveaus regelmatig in het oog houdt, krijgt een antwoord op al deze vragen!

Het principe is eenvoudig: voor elke activiteit krijg je eGym punten die overeenkomen met het energieverbruik en de gezondheidsvoordelen van die activiteit. Om naar een hoger niveau op te klimmen, moet je binnen 28 dagen een bepaald aantal activiteitenpunten behalen. Hoe hoger het niveau, des te moeilijker wordt het, omdat er telkens meer punten nodig zijn om de conditie nog verder te verbeteren.
Je kunt echter niet alleen ‚opklimmen‘, maar ook ‚zakken‘! Wie binnen een periode van 28 dagen nauwelijks traint en de punten niet behaalt die nodig zijn om op hetzelfde niveau te blijven, zakt opnieuw.
Het eGym activiteitsniveau weerspiegelt dus jouw huidige conditie!

Alle puntengrenzen van de activiteitsniveaus zijn gebaseerd op wetenschappelijke studies,
waarin onderzocht werd welk effect een bepaalde mate van lichamelijke activiteit heeft op de gezondheid van het menselijke lichaam (een korte samenvatting lees je hier). Per activiteitsniveau kun je de in de studie aangetoonde effecten raadplegen.
Het niveau Gold komt precies overeen met de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging.

De meeste trainingseffecten van een niveau verdwijnen opnieuw na ca. 28 dagen inactiviteit.
Hoe lang de effecten van een trainingsblok blijven duren, kan sterk variëren naargelang van het trainingsonderdeel, hoe snel er getraind wordt en de hoeveelheid trainingservaring. 28 dagen is echter het gemiddelde.
Welke trainingseffecten hoe lang precies aanhouden, vind je in de volgende tabel. De effecten van een korte, intensieve belasting (anaerobe training en snelheid) verdwijnen duidelijk sneller dan bij basistraining zoals maximale kracht en algemeen uithoudingsvermogen (bron).

Motorische vaardigheid Effect (in dagen)
Aerobe uithouding 30 (+/-5)
Maximale kracht 30 (+/-5)
Anaerobe uithouding 18 (+/-4)
Krachtuithouding 15 (+/-5)
Snelheid 5 (+/-3)

Trainingseffecten die gelijkmatig over een langere periode werden opgebouwd, houden ook langer aan dan effecten die erg snel bereikt werden.
Ook de trainingservaring speelt een grote rol. Bij wie een sportief verleden heeft, zullen de opgebouwde trainingseffecten langer blijven duren dan bij personen zonder enige trainingservaring (bron).

Wie nog vragen heeft, kan hieronder een bericht achterlaten of een e-mail sturen naar support@egym.de.

Veel plezier met het punten sprokkelen!
Je eCoach


Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s